2012. október 23., kedd

Emberi jogok - Az első öt

Úgy gondoltam, hogy ez egy elég fontos téma. És szerintem sokan nincsenek tisztában vele, hogy milyen jogok illetik meg őket, és másokat. Vagy ha tudják is, nem törődnek csak azzal, hogy őket milyen jog illeti meg, és azzal nem, hogy másokat is megilletik ugyanezen jogok. A szabadsághoz, élethez való jogok elég evidensek, de egyes embereket mégse érdekel, amikor elrabolnak, fogva tartanak, megölnek embereket. Ez elég szomorú. El kellene gondolkozni azon, hogy hogyan éljünk úgy, hogy senkinek se sérüljenek a jogai, de leginkább más jogai ne. Ha ezt mindenki betartja, ő maga is jól jár, mert az ő jogait se sértik meg.
De nézzük is ez első öt jogot. Ehhez remek kis videókat készítettek, azokat mutatom most meg nektek. :)

1. Szabadság és egyenlőség


Nagyon nagyon fontos jog ez! Már ugye a francia forradalomnál is elhangzott, ott még a testvériség is társult hozzá. Az egyenlő bánásmód minden embert megillet, de sajnos sokan erről elfeledkeznek. Gondolok itt a protekcióra, pozitív/negatív diszkriminációra. Tényleg, milyen jogon nem szolgálnak ki valakit egy boltban/étteremben, mondjuk a bőrszíne, származása miatt? Vagy netán a vallása, zenei ízlése, öltözködése miatt? Ez talán emberhez méltó viselkedés? Nem! Törekedjünk arra, hogy ne legyünk előítéletesek, rasszisták, ne diszkrimináljunk!

2. Ne legyen megkülönböztetés


Ez a lényegében kapcsolódik az előzőhöz, abból következik. Ide is ugyanazt fűzném hozzá. Ne diszkrimináljunk semmi miatt!

3. Az Élethez való jog


Azt hiszem ez elég egyértelmű. Ne ölj!

4. Ne legyen rabszolgaság


Elgondolkoztató, igaz? Ma is van még ilyen? Azt hiszem a válasz igen... És ez elég szomorú. Nem kellene, hogy így legyen. Persze a kisemberek nem tudnak nagyon mit tenni ellene. Mindenesetre ne vegyünk részt ilyesmiben!

5. Ne legyen kínzás


Azt hiszem ezt se kell túlmagyarázni. A normális ember megérti. És itt a bökkenő. Mi van a nem normálisakkal? Emberek miért lelik örömüket abban, hogy kínoznak másokat? Miért jó az? Vagy talán betegek? Elmezavarral küszködnek? Talán. Reméljük találnak erre is majd valami megoldást.


Hogy tetszenek a videók? Ti mit szóltok mindehhez?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bátran írjatok, kíváncsi vagyok a véleményetekre! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...