2012. november 8., csütörtök

Csacsogós Csütörtök - Abortusz

Sziasztok!

Ma elindul a Csacsogós Csütörtök (bocs a nevek miatt, de jobb nem jutott eszembe :D) posztsorozat, ami mindig valami érdekes témával fog foglalkozni. Fontosnak tartom, hogy ne csak sminkek és beauty dolgok legyenek a blogon, hiszen nem csak külcsín és maszk vagyunk, hanem érző emberek. Az embereket pedig más egyéb téma is foglalkoztatja. Legalábbis remélem. :) 
Én nagyon szeretek elmélkedni, szóval részben miattam is indul ez a sorozat, de remélem, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket. :) Vágjunk is bele!

Az abortusz (abortus arteficialis) jelentése terhesség-megszakítás. Rendszerint a nő döntése alapján szakítják meg a terhességet, de csak akkor, ha megfelel a törvényes feltételeknek, különben bűncselekménynek számít. 
Magyarországon három ok miatt hajtanak végre abortuszt, ezek a következők:
  • egészségügyi ok (pl. súlyos genetikai hibával születne a csecsemő),
  • ha a terhesség bűncselekmény (nemi erőszak) következménye,
  • ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van (anyagi nehézségek, családi állapot)
A magzatelhajtást a nő szabad akaratából a magyar állam a 12. terhességi hétig engedélyezi, a felett csak különleges orvosi indok mellett hajtható el a magzat. Ha azonban a terhes nő 18 év alatti, a terhesség megszakítása a 18. hétig engedélyezett. Mégis előfordul, hogy sokkal később vetetik el a babát, ilyenkor viszont drasztikusabb módszereket alkalmaznak, és ezt már a törvény is bünteti.
Az abortusz módjai különbözők, de egyik se veszélytelen. A fejlettebb országokban műtéti úton végzik, de van ahol hozzá nem értő emberek hajtják végre az eljárást, és korántsem biztonságosan. Még a fejlett klinikákon végzett abortusznak is meg vannak a kockázatai, meddőséget okozhat, óriási károkat tehet a méhfalban, szövet-visszamaradás is lehetséges. Emellett azonban ott vannak a lelki sérülések is, amiket talán soha nem lehet begyógyítani.
A magzatot vákuum-aspirációs módszerrel is eltávolíthatják, ami azt jelenti, hogy egy cső segítségével kiszippantják a magzat darabjait. A fej 12 hetes korra már túl nagy ahhoz, hogy így távolítsák el, ezért az abortuszfogó segítségével összeroppantják, és úgy veszik ki.

Létezik még a felülről végzett abortuszok leggyakrabban alkalmazott módja az ún. hysterotomia. Ezt fejlettebb magzatok esetében használják. Nem más, mint egyfajta korai császármetszés. A nő méhét sebészeti módszerekkel felnyitják. A magzatot kiemelik a méhlepénnyel együtt. Közben elvágják a baba köldökzsinórját, amikor még a méhben van, így nem kap oxigént, és megfullad.

Bocsánat a kicsit szakszövegért, de fontosnak tartottam leírni, hogyan is zajlik az abortusz. Most pedig következzen az én véleményem.
Tudni kell, hogy én alapvetően elvetem az abortusz lehetőségét, és ez a véleményem nem is fog változni. Ugyanis a terhesség 12. hetében a babának már nagyjából mindene kifejlődött, vitathatatlanul élő emberi lény. Ver a szíve, mozog, egyszóval él. Aki az abortuszt nem nevezi gyilkosságnak, hazudik vagy áltatja magát. Ez a pici kis emberke, nem zigóta már, hanem egy közülünk, leendő tagja a társadalomnak. Kik vagyunk mi ahhoz, hogy megfosszuk az élet lehetőségétől? Mindenkinek joga van az élethez, senki nem rendelkezhet a másik ember élete fölött. Még az édesanya se teheti meg, nem veheti el az ártatlan gyermek életét, ez ellenkezik az alapvető anyai ösztönnel. Azt hiszem, én semmilyen esetben se lennék képes arra, hogy a bennem fejlődő csoda életét kioltsam. Semmi nem elegendő ok arra, hogy gyilkosságot kövessek el, még az sem, ha az én életem múlik rajta. Szerintem egy anyának mindenáron meg kell védenie a gyerekét.
A probléma az, hogy nem tájékoztatnak minket kellőképpen, sokan nem tudják, mi is pontosan az abortusz. Sok fontos információt elhallgattatnak, annak érdekében, hogy a nők sötétségben maradjanak. Az abortusz köré mára már iparág is nőtt, ezen rengeteget lehet keresni, nem csoda, ha nem akarják felvilágosítani a fiatal lányokat, nőket. Pedig égető szükség lenne rá, hisz az emberiség jövője múlik rajtuk. Évente több millió terhesség-megszakítást hajtanak végre, a társadalom fogyóban van. Ha pedig valaki nem szeretne gyereket, akkor védekezzen megfelelően. Itt megint felmerül a tájékozatlanság problémája. A kiskorúak gyakran nem tudják, hogy hogyan kell védekezni, sőt még azt se, hogy mit csinálnak. 13-15 évesen még a tanulással, a játékkal kellene foglalkozni, nem pedig a szexualitással. Sokan mégis ekkora már túl vannak az első alkalmon, és sajnos megfelelő felkészültség nélkül, aminek eredménye egy nem kívánt terhesség lehet. Aztán pedig rohannak elvégeztetni az abortuszt, anélkül, hogy tudatosulna bennük mit is csinálnak. Ez az egyetlen döntés pedig az egész életüket meg tudja változtatni, az egész személyiségük megváltozhat, befelé fordulók, depressziósak lehetnek, és aztán még a saját életüket is kiolthatják. Ez a következménye a tájékoztatás hiányának. Ez pedig a szülők és az iskola feladata lenne. A szexualitást betiltani nem lehet, de a figyelmet fel lehet hívni a kockázatokra. Mindenképpen tenni kellene valamit az abortuszok számának csökkentése érdekében, vagy ami még jobb, a beszüntetése érdekében.

Persze ez az én személyes véleményem, nem kell vele egyetérteni. De azért gondolkozzunk el rajta, hogy mi is ez valójában. Mert szerintem gyilkosság! És tényleg nincs más mód, csak az, hogy megöld a saját gyereked? És az örökbeadás? Sokan "ölnének" egy gyerekért.

Forrás: 

Ti mit gondoltok? Elvetetnétek a gyereketeket?

8 megjegyzés:

  1. Még az egyház szerint is onnantól számít egy magzat, hogy beindul a vérkeringés, ami csak a 12. hétben jön el, előtte nem tekinti emberi lénynek...
    Nagyon eltér a véleményem a Tiedtől, így inkább nem is írom le. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy ez így lenne. Szerintem a fogantatástól. De akkor ne menjünk bele egy vitába, kevés lenne rá a hely, azt hiszem. :D

      Törlés
  2. Szerintem is megvetendő dolog az abortusz, csak szükséges esetben végeztetném el / betegség, nemi erőszak stb./ Ha már valaki elég "nagy" ahhoz , hogy nemi életet éljen legyen ahhoz is , hogy viselje az esetleges "következményeket".
    Most következik majd a szülészet-nőgyógyászat gyakorlatom, biztos látok jó pár elrettentő példát. Azt sem helyeslem, hogy például itt szegeden van " Tinédzser fogamzásgátló ambulancia" a 14-15 éves lányoknak még a gyerekszobában a helyük , babák és könyvek között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a következményeket viselni kell. De sokan nem így gondolják sajnos. :(
      De a világ változik, a gyerekek hamarabb (?) felnőnek...

      Törlés
  3. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to
    be on the internet the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly do not
    know about. You managed to hit the nail upon
    the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

    my web page ... home invasion

    VálaszTörlés
  4. Cߋnsequently, as an example, whеther yoս assembled thе heap in ѡhich hɑs a few involkving spades, tҺe two of night
    clubs ɑnd tthe star fоr golf clubs, mаy vеry well
    not pick uρ along with carry the 3 cqrds as bеing ɑ unit, however yοu ϲould ɡet annd
    in addition proceed both the and top. And check οut as you may, ƴou'll bee
    able to'n simjply remove youг personal machine and іn addition moνe it on thhe bedroom.

    Yοu can aloso perform test game titles to get
    mօгe concern.

    Аlso visiot my webpage; free solitaire download

    VálaszTörlés
  5. Low maintenance: Cleaning marble floor is straightforward and hardly expensive
    if it is done on the regular basis. Follow all labels, particularly
    when looking at dilute the chemical for cleaning. It offers you an enigmatic feeling just like abstract art does.


    Here is my web-site ... empresa lider en Barcelona,

    VálaszTörlés
  6. Yoou can then change thee way you're driving too change your car's performance.
    Reduce trash byy eliminating thee use of papsr plates, paper towels, and plastic utensils whenever possible, using durable,
    washable alternatives. As he went through the trees he stopped and
    let loose a bugle giving us an obvious window of his vitals.



    Also visit my site: penghemat bbm motor

    VálaszTörlés

Bátran írjatok, kíváncsi vagyok a véleményetekre! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...