2012. szeptember 11., kedd

Programajánló - Egy csipetnyi Róma



Múlt héten ismét felkerekedtünk, és úgy döntöttünk megnézzük a régi római emlékeket Budapesten. Ugyanis van egy pár rom, fal és egyéb építmény, ami ránk maradt az ókorból. A legtöbb talán Óbudán van, ott is az Aquincumi Múzeum területén, tehát főleg ide néztünk el.
Engem nagyon érdekel a római kultúra, meg úgy egyáltalán a kultúrák, szóval nagyon élveztem ezt a napot. :) A Nyugatiból azt hiszem villamossal mentünk, aztán átszálltunk a Hévre, arra ami Szentendre felé megy. Az Aquincum megállónál leszálltunk, egy kicsit sétáltunk és itt kötöttünk ki.

forrás:  http://romaikor.blogter.hu/167642/aquincum_legifoton
Saját fotót akartam berakni, de azon nem látszik annyira az amfiteátrum, mint ezen. Tudom, így nem tűnik olyan érdekesnek, de ha az ember tudja a háttérinfókat, és van egy kis képzelőereje, akkor egész jó élmény ott lenni. :) Ez a polgárvároshoz tartozott, és természetesen nem így nézett ki anno, hanem sokkal magasabb volt. Olyasmi lehetett, mint a Colosseum Rómában, de azért nem volt olyan nagy, se olyan híres. Itt is tartottak gladiátorjátékokat, és egyéb viadalokat.
Azt tudni kell, hogy régen a Római Birodalom egészen a Dunáig kiterjedt, sok mai település tartozott hozzá, mint például Óbuda (Aquincum), ami Pannonia Inferior központja volt, Szombathely (Savaria), Esztergom (Solva), Pécs (Sopianae) és még sorolhatnám. Több száz évig éltek itt rómaiak, így eléggé be is rendezkedtek. Mi ezeket a maradványokat néztük meg. :)

Az Aquincumi Múzeumot nemrégiben újították fel, nagyon szép lett, az új kedvenc múzeumom. :D Az idővel nem volt szerencsénk, alig, hogy odaértünk, el kezdett zuhogni, így muszáj volt a benti résszel kezdeni. De nem is volt baj, az is nagyon érdekes volt. A belépő amúgy nem drága, diákoknak 600 Ft.
Kapsz egy kis kártyát, amit le kell húzni és úgy mehetsz be a kapun. Utána még sok mindenre jó lesz ez a kis kártya. :) Amit mi láttunk most a múzeumban, azok ilyen régészeti leletek, illetve a 2010-es év legjobb leleteiről leírás, meg képek. De volt egy Látványtár is (azt hiszem ez volt a neve), ahol a mindenféle tárgyat őriztek, az edényektől kezdve, a kis szobrocskákon át, a harci sisakokig. Ami még érdekes volt, az a sok mozaikos elem, például küszöb, fali dísz, ilyesmik. Nekem ez nagyon bejön, a saját házamba is szeretnék majd valami mozaikos megoldást. :)
A lenti szinten volt a legérdekesebb dolog, ami szintén újítás a múzeumban. Voltak régi játékok, azokat lehetett kipróbálni, olyanokra kell gondolni mint a backgammon elődje és hasonlók. Aztán lehetett edényt rekonstruálni, puzzle-t kirakni és egyebek. :D De ami a legjobban tetszett, az a virtuális élménytér volt, ahol a korábban említett kis kártyát kellett használni, azzal beléphettél a gépbe, és ki kellett tölteni egy kvízt, különböző témákban. Ha jól válaszoltál a kérdésekre, mehettél játszani. Nem tudom, hogy ti játszottatok-e már ilyen virtuális játékokat, ahol a gép érzékelte a mozgásotokat, de én még nem, szóval nekem újdonság volt. De nagyon tetszett, nagyon lenyűgözött. :) 4 féle játék volt, egy lakberendezős, egy öltöztetős, egy régészkedős és egy harcolós. Mindegyiknél a kezünket kellett használni, annak a mozgását érzékelte a gép, nagyon érdekes volt.
Mikor már mindent kipróbáltunk és meguntuk a játékot, kimentünk, hogy körbesétáljunk a régi polgárváros területén. Persze csak egy részén, mert egy csomó még nincs feltárva. Szerencsére addigra az eső is elállt, szóval nyugodtan tudtunk sétálni. :)
Jó sokat írtam, úgyhogy most már csak képek következnek! :D 


Festőház - ide sajnos már nem tudtunk bemenni

Ez egy fürdő volt

Valami kút féle :)

A mostani múzeum



Régi múzeum


 Végül pedig még ide is ellátogattunk, ez a katonaváros amfiteátruma, azt hiszem még a Római Colosseumnál is nagyobb volt a küzdőtere, de persze nem maradt sok belőle, így nem olyan nagy látványosság.


Én nagyon jól éreztem magam, jó volt egy kicsit a múltban járni. Voltak kronoszkópok is, amelyek segítségével tényleg visszanézhettünk a múltba, de nem volt olyan jó, mint a képzeletemben élő kép.

Tetszenek az ilyen programajánlós bejegyzések? Legyen még? 
Arra gondoltam, hogy indítok egy Kultúrák nyomában c. posztsorozatot, melynek során mindig más kultúrát mutatok be, lesznek alapinfók, érdekességek, szimbólumok. Mit szóltok, érdekelne? :)

2 megjegyzés:

  1. Nekem tetszene egy ilyen sorozat! :) Itt már én is jártam, anno a sulival kötelező program volt!

    VálaszTörlés

Bátran írjatok, kíváncsi vagyok a véleményetekre! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...